Intro True Asset Fund

Beste participant in het True Asset Fund,

Bijgaand treft u onze tweewekelijkse nieuwsbrief aan.

Hiermee houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld, toegespitst op de portefeuille van het fonds.

Afgelopen week hebben we kunnen zien dat de bitcoin prijs door de aangegeven weerstandsniveaus tussen de 56.000 / 53.000 dollar gebroken is. Bij bewegingen in het weekend is het handelsvolume lager en kan dit leiden tot volatiele marktbewegingen. De bitcoin prijs daalde op 4 december dan ook binnen tien minuten tot aan de 43.000 en weer terug omhoog tot aan de 48.000 prijslevels. 

Deze extreme bewegingen schudden veelal een grote hoeveelheid handelaren uit hun posities en er is op 4 december maar liefst rond de 3,2 miljard dollar aan posities geliquideerd. 

Na zo’n flinke beweging heeft de markt vaak een periode waarin er veel onzekerheid is richting beide kanten en de prijs wat consolideert. Daarom lijkt de eindejaarsrally tot aan boven all-time highs al voor het nieuwe jaar wat onwaarschijnlijk geworden, maar zeker niet onmogelijk. Wel zien wij ondanks een daling in de prijs nog steeds veel positieve signalen bij het analyseren van de activiteiten op het netwerk en marktreacties van grotere investeerders. 

Daaruit blijkt dat grotere investeerders die al eerder Bitcoin aankochten (onder het prijsniveau van 30,000 dollar) juist eerder bijkochten en dat er onder deze houders minder onrust is. Aangezien deze netwerkactiviteiten dagelijks kunnen veranderen is het van belang veranderingen goed te blijven analyseren, maar de lange termijn trend ziet er positief uit.

Een ander signaal is de hoeveelheid Bitcoins die er beschikbaar is op de beurzen (oranje lijn), waaraan je ziet dat de beschikbare hoeveelheid Bitcoin in een neerwaartse trend zit en op dit moment zelfs op een driejarig dieptepunt staat. Dat betekent  dat er aanhoudend schaarste is op de markt, hetgeen positief is voor de lange termijn waardeontwikkeling. 

Er zijn natuurlijk vele verschillende factoren die het marktsentiment beïnvloeden, en dan vooral op de kortere termijn. Kijkend naar de algemene ontwikkelingen in de markt en macro economische aspecten blijven wij zeer positief over het lange termijn perspectief van Bitcoin en de huidige cryptomarkt. We zien deze periode juist als kansen tot herbalanceren en om goede posities in te nemen. 

Vandaag is de laatste editie van de nieuwsbrief van dit kalenderjaar. De volgende nieuwsbrief verschijnt op 6 januari. Wij wensen u allen fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling toe. Veel leesplezier!

Opmerkingen of vragen? Laat het ons weten via info@trueassetfund.com.

Met vriendelijke groet,

Renco Kraak en Ad van Kemenade, fondsmanagers.

1. Satoshi, bedankt!

Het eerste nieuws van deze week is niet iets uit de industrie. Het is eerder een memorial, een gedachtenis aan de genie die de hoeksteen heeft gelegd van de cryptomarkt: Satoshi Nakamoto.

Op 12 december 2010 schreef de pseudonieme bedenker van Bitcoin zijn laatste bericht aan de community. Eerder deze week was het dus 11 jaar geleden dat de auteur van de whitepaper en de programmeur van de Bitcoin Core broncode voor het laatst iets van zich liet horen.

“Er is meer werk aan Denial-of-service attacks (DoS), maar ik ben bezig met een snelle build van wat ik tot nu toe heb, voor het geval dat nodig is, voordat ik me op complexere ideeën waag. De build hiervoor is versie 0.3.19”, zegt Nakamoto.

Het laatste bericht van Nakamoto gaf aan dat hij bezorgd was over de beveiliging van zijn uitvinding. Op het moment van zijn verdwijning was Bitcoin nog minder dan $1,00 per stuk waard. Pas in februari het jaar erop (in 2011), bereikte bitcoin voor het eerst de pariteit met de Amerikaanse dollar.

Inmiddels is de ontwikkeling van Bitcoin opgepakt door honderden developers en kun je op GitHub zien dat er door tal van mensen verbeteringen worden aangedragen. Doordat Satoshi is terug gestapt, is er een decentrale wind gaan waaien, waardoor de ontwikkeling van het protocol niet meer afhankelijk is van één persoon. Eigenlijk was dit dus een essentiële en niet te onderschatten move.

Satoshi, bedankt!

5c36feb5-e1da-573a-7c36-1f6f698dabdc

2. Starre houding Rusland

Waar de adoptie van Bitcoin en andere cryptovaluta in Europa gestaag vordert, gaat het in Rusland allemaal iets lastiger.

De Centrale Bank van Rusland (BoR) onderneemt stappen om te voorkomen dat zogenoemde ‘mutual funds’ geld in cryptocurrency’s mogen investeren. De beperkingen gelden voor derivaten, zoals futures, opties en ETF’s.

Ze doen dit om investeerders te beschermen. De monetaire autoriteit vindt het noodzakelijk om deze stap te zetten. De maatregel omvat betreft zowel niet geaccrediteerde, maar ook gelicenseerde investeerders.

3. Duitsland en Zwitserland

Tegelijkertijd gebeurt er in Europa het tegenovergestelde. Zowel in Duitsland als in Zwitserland omarmen (traditionele) banken de cryptomarkt.

Zo wil het Zwitserse Swissquote een platform gaan lanceren om cryptohandel te faciliteren. Ze zijn opgericht in 2000 en bieden investeringsopties aan voor een aantal andere activa, waaronder forex en commodities. Daar willen ze volgend jaar nog een activaklassa aan toevoegen: cryptocurrency’s.

Ook in Duitsland wordt er gewerkt aan soortgelijke oplossingen. Een consortium van banken wil cryptodiensten aanbieden. Een van de banken is Sparkasse met meer dan 50 miljoen (!) klanten. Ze willen dat klanten direct vanaf hun bankrekening in Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) kunnen handelen.

4. Opnieuw nieuw Solana-fonds

In de vorige editie van onze nieuwsbrief kon je lezen hoe fondsgigant Grayscale een Solana Trust in de markt zette. Daar komt nu een concurrent bij.

Het tevens Amerikaanse Galaxy Digital heeft een investeringsfonds gelanceerd voor de token van Solana, de concurrent van Ethereum. De waarde van SOL steeg dit jaar met meer dan 9.000%.

Galaxy Solana Fund is ontworpen voor institutionele beleggers en het wordt passief beheerd. Het zal de prestaties volgen van de Bloomberg Galaxy Solana Index, die in november werd gelanceerd.

Het laat zien dat de interesse in de cryptomunt wereldwijd toeneemt. Gelukkig heeft Solana ook in ons portfolio een mooi plekje weten te bemachtigen. De toenemende interesse in investeringsmogelijkheden zal de prijs van Solana ook goed moeten kunnen doen.

5. NFT van Wikipedia

De allereerste pagina van internet-encyclopedie Wikipedia is voor 750.000 dollar geveild bij Christie’s. Hoe? Als een non-fungible token (NFT).

Dat is een manier om door gebruik van de blockchaintechnologie een digitaal eigendomsbewijs te krijgen. Je kunt hiermee garanderen dat jij de enige bent die een bepaald digitaal object bezit.

Net als je bitcoin of ethereum kunt bezitten (waarbij iedere coin hetzelfde is als elke andere – en dus fungible is), kun je ook unieke tokens uitgeven. Deze zijn dan gekoppeld aan digitale kunst, een tweet of bijvoorbeeld dus de eerste “Hello World”-pagina van Wikipedia. Hieronder zie je het screenshot, maar door het te kopiëren bent niet automatisch de bezitter ervan. Dat is alleen de persoon die de NFT heeft gekocht.

De NFT is uitgegeven op de blockchain van Ethereum.

Tweet van de maand

Als we even van de cryptomarkt wegstappen en naar de aandelenmarkt kijken, dan moeten we beamen dat deze activaklasse de afgelopen jaren ook erg goed heeft gepresteert.

Sinds 2009 zijn de indices in India (638%), Verenigde Staten (533%) en Japan (275%) bijvoorbeeld allemaal flink aan waarde gestegen. Dat laat Preston Pysh, bekend bitcoindenker, zien in een thread op Twitter.

Maar eigenlijk klopt dat niet, zo stelt hij. In de serie tweets stelt hij dat ‘we’ sinds 2009 slechts 6,9% zijn gestegen vanaf het dieptepunt van de crisis. Hoe kan dat?

Hij vergelijkt alle indices met elkaar en corrigeert deze ten opzichte van de M2-geldhoeveelheid. Dit is een term om aan te geven hoeveel geld er bestaat. Het is de som van contant en fysiek geld, cheques maar ook financiële instrumenten, spaargeld en deposito’s. Daaruit blijkt dat we de economie eigenlijk meten met een scheve meetlat, die de centrale bank ieder jaar weer langer maakt.

Volg je hem nog? Check vooral het twitterdraadje van Pysh om zijn hele verhaal te lezen.

Grafiek van de maand

De grafiek van deze keer borduurt hier op voort. Want je zou dus kunnen concluderen dat aandelen níet per se de beste manier is om koopkracht te laten stijgen. Wat wel? Cryptovaluta!

Links zie je in de groene lijn dat de geldhoeveelheid van de Amerikaanse dollar exponentieel stijgt (tussen 1960 en 2021). Er zijn geen tekenen dat dit op korte termijn gaat afvlakken. Hoe meer geld er is, hoe minder het waard wordt.

Aan de andere kant zie je in de oranje lijn het geprogrammeerde uitgifteschema van bitcoin. Afgelopen week kwam de 19,89 miljoenste bitcoin in omloop en daarmee bereikte het de 90% van de maximale supply van 21 miljoen. De komende 13 jaar loopt dit percentage op tot 99%. En weer 13 jaar later is er 99,9% van alle bitcoin in omloop. Een groot contrast met fiatgeld!