Inflatie in Nederland naar 7,6%

Het leven was in januari 7,6 procent duurder dan precies een jaar geleden. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen woensdag bekend. In december was de geldontwaarding nog 6,4 procent.

De belangrijkste oorzaak voor de prijsstijging is de duurdere energie. Maar ook het monetair beleid van centrale banken heeft hier grote invloed op. Het oprekken van de geldhoeveelheid gaat in hoog tempo door, wat ook de waarde van de dollar en de euro niet goed doet.

Vorige week kwam de FOMC, een commissie van de Amerikaanse centrale bank, nog met nieuws over de rentetarieven. Deze bleven ongewijzigd (laag) tot in ieder geval maart. Lage rentes zorgen ervoor dat geld goedkoop wordt. En goedkoop leenbaar geld verliest rap haar waarde, zo is gebleken. De Federal Reserve lijkt in de spagaat te zitten. Lage rentes veroorzaken hoge inflatie, terwijl de economie bij hogere rentes naar verwachting een recessie ingesleept wordt.

Het is koren op de molen van decentraal geld waarbij er géén centrale autoriteit aan de supply kan sleutelen. Ondanks dat dit een schrijnende situatie is, zien wij dit als een kans voor Bitcoin.

Aanvraag oriëntatiegesprek

Wij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Vul hieronder uw gegevens in en we komen erop terug.